Ga naar de inhoud

Wereldbouw

Bestaat je wereld uit een planetenstelsel, een aantal landen, een bepaald land, een streek, een stad of nog iets anders? Hoe ziet het er daar uit? Kun je iets vertellen over landschappen / gebieden die anders zijn dan bij ons / hoe speciale gebouwen eruit zien?
Op de wereld van Azkaloth zijn twee grote continenten: Nieuwlanden in het noorden en Kalani in het zuiden. Het verhaal speelt zich af op de Eilanden, een eilandengroep ten zuidoosten van Nieuwlanden. Er zijn heuvels en bossen en voor een groot deel bestaat het land uit akkers om voedsel en wijn te verbouwen. Seelon is het grootste eiland en daar ligt ook de gelijknamige hoofdstad. Een groot deel van het verhaal speelt zich daar af. Seelon is een overvolle havenstad. De Edelliedenbuurt is nog het meest overzichtelijk, met hoge huizen en brede straten. De Volksbuurt is een doolhof van smalle straatjes en donkere steegjes. De Havenbuurt wordt gekenmerkt door warenhuizen en herbergen. In het midden van de stad ligt een groot marktplein en daar is ook de kathedraal.

Dagen, maanden jaren, uren. Welke gebeurtenissen gebruiken mensen voor de jaartelling? Hoe weten de mensen hoe laat het is? Zijn er klokken, horloges, zonnewijzers, enz. of moeten de mensen naar de klokken luisteren van het kasteel, de kerk, of kijken ze naar de stand van de zon?
De jaartelling en kalender zijn gebaseerd op de zeven goden van het Pantheon. Een week heeft zeven dagen en elke dag staat in het teken van een andere god. Ook staat elk jaar in het teken van een god. In het jaar van Owenar vallen de vier jaarfeesten op de dag van Owenar en zo verschuift dat elk jaar. Dat levert een nogal ingewikkelde jaartelling op. Het verhaal speelt zich af in het 295e jaar van Owenar en het 295e jaar van Irasil. Dat is ongeveer tweeduizend jaar na het begin van deze jaartelling. In de steden worden de uren aangeduid door kerkklokken. Op het platteland wordt vooral gekeken naar de stand van de zon.

Het bestuur. Hoe is het bestuur van de wereld geregeld? Is er een koningshuis, hoe zit de regering in elkaar, wie hebben de macht in handen? Is er een hiërarchie en wie komen er dan slecht vanaf?
De Eilanden zijn een belastingparadijs. Er is veel vrijheid, er zijn weinig wetten en regels. Rijke handelaren kopen een stukje grond en een titel en genieten van het leven. Er zijn veel graven en hertogen, maar die titels betekenen in de praktijk niet veel. De Eilanders hebben niet veel op met de adel. Ze werken hard en leven vaak in armoede. Mensen leven langs elkaar heen, het is ieder voor zich.
Nieuwlanden kent een lange geschiedenis van vereniging en verdeeldheid. Nu is er een koning die het hele continent verenigd heeft. Hij wil ook de Eilanden bij zijn rijk inlijven. Zijn strenge wetten zouden het einde van de vrijheid betekenen.

Zijn er ook niet-menselijke rassen, verzonnen dieren (draken, eenhoorns) en hoe hebben die de wereld beïnvloed? Zijn er speciale gebieden waar zij voorkomen?
Naast de goden zijn er ook talloze demonen. De “slechte” zijn het meest bekend bij mensen, maar er zijn ook goede. Demonen zijn de dienaren van de goden, zij houden de wereld draaiende. Ze doen hun werk vanuit de hemel en mogen niet zomaar op de wereld rondlopen.
Ook zijn er draken. Vroeger leefden die over de hele wereld. Tegenwoordig leven ze alleen in onherbergzame gebieden waar mensen niet goed kunnen leven: in de Drakenbergen in het uiterste noorden van Nieuwlanden, in de woestijn van Kalani en in de diepste zeeën. Mensen en draken haten elkaar, het is dus maar beter dat ze geen leefgebied met elkaar delen…

Magie. Als er magie is. Hoe wordt de wereld dan beïnvloed door de aanwezigheid van magie?
Er is geen echte magie in het huidige tijdperk. Wel zijn er Instrumenten. Dat zijn magische voorwerpen waarmee gebruik gemaakt kan worden van de kracht van demonen. In ruil voor een ziel zal een demon bijna alles doen. Sommige mensen hebben hun ziel (of zelfs de ziel van iemand anders) over voor onsterfelijkheid of bepaalde magische vaardigheden.
De profeet Hermis heeft het Boek van Balthazar, waar hij voorspellingen in kan schrijven die gegarandeerd uitkomen. Alleen hoe en wanneer precies… Je kunt demonen erop vertrouwen dat ze je een loer draaien als ze daar kans toe zien.

Talen. Zijn er verschillende talen voor de verschillende rassen (dwergen, elven, enz.) of is de taal meer gebaseerd op geografische invloeden dan op ras of soort? Is er een special taal die je moet leren om met draken te kunnen praten of met andere magische dieren?
De menselijke talen zijn gebaseerd op geografische ligging. De taal van de Eilanden wordt door de meeste mensen gesproken, omdat Seelon een belangrijke handelshaven is.
Draken spreken onderling hun eigen taal, maar kunnen elke menselijke taal spreken en verstaan. Dat is een van hun magische eigenschappen.
Dan is er nog de Oude Taal. Dat is geen levende taal, maar wordt nog wel gebruikt in bepaalde rituelen. Bijvoorbeeld in liederen voor de goden of in rituelen om demonen op te roepen.

Landkaart van de Eilanden.
Landkaart van de Eilanden

Geschiedenis. Van hoe ver terug in de geschiedenis zijn er aantekeningen of verhalen van historische gebeurtenissen? Hoe breed verspreid zijn deze verhalen? Gelooft de gemiddelde mens de oude verhalen of wijzen ze sommige van die verhalen af, die wel waar gebeurd zijn. Hoe lang leven er al mensen op deze wereld? Zijn ze geëvolueerd, werden ze door goden geschapen of zijn ze uit een andere wereld/tijd gemigreerd? Als er niet-menselijke wezens bij zijn, hoe lang bestaan die al en waar kwamen ze vandaan?
Het verhaal speelt zich af ongeveer tweeduizend na het begin van de jaartelling. Dat is ook hoe ver de geschiedenis teruggaat. Van de Oude Tijd is vrijwel niets bekend.
De wereld is geschapen door de vier elementaire goden: Owenar (vuur), Irasil (water), Aesis (aarde) en Ephine (lucht). Zij hebben ook de draken geschapen. Later zijn de godinnen van liefde (Amera) en haat (Olena) gekomen. Zij hebben samen de mens geschapen. De eerste mensen waren magiërs, maar er is iets gebeurd waar de goden het niet mee eens waren. In het huidige tijdperk is de magie van de mens afgepakt. Ook hebben mensen en draken een enorme haat jegens elkaar gekregen. Draken zijn verbannen naar de verste uithoeken van de wereld en herinneringen aan de Oude Tijd zijn gewist. Alles om te voorkomen dat mensen en draken weer toenadering tot elkaar zoeken.

Kleding. Wat voor kleding dragen de mensen? Hoe duur is kleding? Kunnen de materialen ter plaatse geproduceerd worden of moet alles of een deel ervan geïmporteerd worden? Zijn er beperkende wetten die bepalen wie welke kleding mag dragen? Wat zijn de straffen? Wie bepaalt wanneer het nodig is om de wetten te veranderen? Hoe vaak worden ze aangepast?
De Eilandse adel houdt van mooie, dure kleren. Vooral in de zomer worden veel feesten georganiseerd en het is natuurlijk geen porem om twee keer dezelfde jurk te dragen. Belangrijk is dat de kleur overeenstemt met de kleur van de god wiens dag het is. Nog belangrijker is om kleren te maken van dure stoffen. Zijde uit Kalani is heel kostbaar. Hoe mooi is het om te laten zien dat je je dat kunt veroorloven? Hoe duurder, hoe beter voor de adel. Regels en wetten zijn er niet echt en zeker niet qua kledingvoorschriften. De gewone mensen kunnen zich zoveel kleren niet veroorloven. Als ze kunnen dan dragen ze wel de kleur van de god van de dag, of de kleur van hun favoriete god of godin.

Voedsel. Wat wordt er normaal gegeten in jouw wereld? Zijn er ook feestelijke gerechten of speciale lekkernijen? Zijn er gerechten die betoverd kunnen zijn? Heb je misschien een recept voor een gerecht?
Er worden geen speciale dingen gegeten vergeleken met wat wij kennen. Vooral soep, brood, groenten en vis. Kruiden en specerijen zijn duur, maar de adel laat op feesten graag zien dat ze het kunnen betalen. Betoverde gerechten zijn er niet. Wel zou voedsel vergiftigd kunnen zijn. Huurmoordenaar is een redelijk normaal beroep op de Eilanden… Niet alles wat Gabika (een van de hoofdpersonen) je voorschotelt is veilig om te eten, maar ze houdt ook van bakken en ze is echt een zoetekauw. Daarom is hier een recept voor boterkoek:
250 g bloem
250 g witte basterdsuiker
250 g boter
Snufje zout
Meng alles tot een mooi deeg en doe het in een bakvorm. Ik gebruik een kleine stenen ovenschaal. Kluts een ei en bestrijk de bovenkant van de boterkoek hiermee. Bak ongeveer een half uur op 180 graden.