Ga naar de inhoud

Georganiseerde Chaos

Azkaloth is bijna twee jaar geleden uit gekomen. Nog drie hoofdstukken en dan is het manuscript voor deel twee af. Ik was nooit van plan om een serie te schrijven. Wie Azkaloth heeft gelezen, weet echter dat er een aantal losse eindjes in het verhaal zitten. Azkaloths verhaal is af, maar het verhaal van Voiae (de wereld) nog niet…

Het schrijven van deel twee was begonnen als bezigheidstherapie. Dat klinkt een beetje flauw, maar dat was het wel. Ik ging niet het volgende deel in de serie schrijven, ik ging schrijven om het verhaal levendig te houden, om de wereld verder te verkennen. Om te zien waar de personages uit Azkaloth vijftien jaar later staan. Welke losse eindjes kan ik nog iets mee, en welke moesten weg?

Het werd meer dan dat. Het werd een heel nieuw manuscript, en een zoektocht naar een manier van schrijven die bij mij past. Ik schrijf heel chaotisch. Als er een scène in mijn hoofd zit, dan moet dat eruit. Dat kan het begin of het einde van het verhaal zijn, iets er tussenin, of iets wat er uiteindelijk helemaal niet bij blijkt te passen. Een verhaal van A tot Z in de juiste volgorde schrijven kan ik echt niet. De truc is om overzicht te bewaren. Ik ben helemaal los gegaan met post its, kleurtjes en excelsheets.

0.0 Ik begin met het schrijven van versie 0. Misschien is het beroepsdeformatie (ik ben software developer), maar ik vind het heel fijn om bij nul te beginnen. Nul is niks, alles mag, niks moet. Het geeft vrijheid en rust. Sommige scènes zijn al goed uitgewerkt (als het in mijn hoofd zit…), andere zijn letterlijk: “Iemand zegt iets en dat vindt hij niet leuk. Hoe reageert hij hierop?”

Ik stel mezelf vragen. Die schrijf ik in een schrift. Elke dag kijk ik in het schrift, ik lees de vragen. Soms schrijf ik er een antwoord bij, soms roept het meer vragen op. Dat is niet erg. De vragen blijven me bij en onbewust ben ik ermee bezig. Een week later kan ik wakker worden met een goed idee.

0.1 Nu wordt het tijd om de scènes verder uit te werken. Alles staat nog door elkaar. Om overzicht te bewaren, krijgen mijn scènes een code. Bijvoorbeeld A1: scène 1 in perspectief A. De nummering is de volgorde waarin ik ze bedacht heb, dat is lang niet altijd de chronologische volgorde in het verhaal. In mijn werkdocument staan de scènes chronologisch per personage. Een hoofdstukindeling heb ik nog niet. Dit is een gedeelte van mijn overzicht voor versie 0:

1.0 Versie 0 is klaar. Het bevat álles wat ik wilde vertellen. Doorgaans is dat veel te veel. Sommige scènes heb ik drie keer geschreven, omdat ik nog niet weet vanuit welk perspectief ik het uiteindelijk wil schrijven. Nu is het toch echt tijd om de boel wat meer te structureren en om hoofdstukken te gaan maken.

In mijn overzicht staat een korte beschrijving van de scènes, maar daar ga ik natuurlijk nog niets over loslaten. De hoofdstukindeling van versie 1 zag er zo uit:

1.1 Schrappen, schrijven, schuiven. Het is een hele puzzel om alles in de goede volgorde te krijgen. De stukjes worden herschreven tot het eerste plaatje groen kleurt. Ondertussen kan er nog van alles veranderen, natuurlijk. Deze stukjes gaan naar een proeflezer, gelukkig kan zij net zo chaotisch denken als ik, want ze krijgt ze in volgorde van schrijven. Iemand zei tegen me: “Heb jij een boek geschreven? Dan heb je een kronkel in je kop.” Dat vond ik niet echt een compliment, maar ik vrees dat die mevrouw gelijk heeft. ;)

Pauze.

De eerste versie van het manuscript was af. Ik moest het op dat moment ook wel laten liggen, want de redactie van Azkaloth begon kort daarna. Maar ik heb sowieso pauze nodig. Op een gegeven moment ben ik gewoon creatief uitgeput, mijn woorden zijn op, ik moet me met andere dingen bezig houden. Tekenen, breien, gewoon iets anders. Het verhaal heeft rust nodig en ik moet afstand nemen om te kunnen zien wat er niet klopt.

2.0 Het is twee jaar later. Ik heb versie 1 doorgenomen, opmerkingen gemaakt van dingen die anders moeten. Versie 1 was het leesbaar maken van versie 0, maar dit is écht herschrijven. Welke scènes mogen blijven, welke moeten weg? Er is veel veranderd. Hoofdstuk 1 van versie 2 was hoofdstuk 5 in versie 1. Twee verhaallijnen zijn compleet geschrapt. Een personage heeft een heel andere rol gekregen. Ik begin bijna opnieuw met de puzzel om alles op een logische manier in elkaar te passen. Vreemd genoeg heb ik nu wel grotendeels chronologisch gewerkt.

Mijn hoofdstukoverzicht ziet er momenteel zo uit:

Het einde is in zicht…